Артур Флекс Джокер

Хоакін Фенікс зіграв роль клоуна-принц злочинного світу в кримінальній драмі Тодда Філліпса, і цього було достатньо, щоб показати почуття порожнечі в душі Джокера.

Адаптація коміксів Тодда Філліпса, яка не пов’язана з фільмами про Лігу справедливості, була проголошена шедевром відразу після його прем’єри на Венеціанському кінофестивалі в серпні, що потім призвело до передбачуваною зворотної реакції і настільки ж не дивно зворотної реакції на цю зворотну реакцію. По правді кажучи, дискусія навколо «Джокера» у багатьох відношеннях такаж значима як і сам фільм.

Фенікс зіграв роль Джокера в ролі Артура Флека, клоуна невдахи, життя якого циклічно пов’язана з неврологічним розладом, який викликає у нього спонтанні напади сміху, доглядом за своєю матір’ю інвалідом, спробах стати професійним коміком і уберегти себе на заповнених злочинцями вулицях Готем-сіті приблизно на початку 1980 -х років. Він також одержимий ведучим ток-шоу Мюрреєм Франкліном (Роберт Де Ніро) і любовними почуттями до Софі Дюмонд (Зазі Бітц), матері-одиначки, яка живе поруч з його квартирою. Але яким би не був самотній і жорстокий світ по відношенню до Артура, йому все ж вдається жити і сподіватися, що завтра буде краще. Але до тих пір, поки один невдалий вибір не відправить його по темному шляху, з якого вже не звернути.

зази битц джокер

Ні для кого не секрет, що «Джокер», якого Філліпс зняв разом зі Скоттом Сильвером ( «8 миля», «Боєць»), черпає натхнення з фільмів Мартіна Скорсезе, таких як «Таксист» і «Король комедії», а також з драматичних фільмів 70-х і 80-х років ( «Пролітаючи над гніздом зозулі» і «Механічний апельсин»). Але в міру того як фільм все більше і більше запозичує з цих фільмів, будь то окремі моменти або навіть конкретні кадри, він починає здаватися не так даниною поваги, скільки переробкою цих елементів без додавання в них чогось нового. Але не можна сказати, що цей фільм повністю позбавлений нових підходів. Він висвітлює проблеми населення пов’язані з різницею в достатку і богастві, поклоніння знаменитостям, насильства із застосуванням вогнепальної зброї і дискримінацію за статевою ознакою. Але просто говорити про проблему не означає вирішувати їх, а Джокер намагається зробити саме це, хоч і не усвідомлюючи цього до кінця.

Можна з повною впевненістю стверджувати, що в цьому вся суть фільму. Джокер ні в що не вірить, так чому ж фільм про його еволюцію і розповідь його історії змушує перейнятися персонажем і повірити в те, що зміни можливі? Не в останню чергу це можливо завдяки тому, що Феніксу дійсно дають можливість повністю розкритися через химерні танці в сповільненій зйомці або глибоко зануритися в думки і розум персонажа, який повністю покритий шрамами, як психологічним так і фізичним. Джокер Фенікса, його емоції, трансформація і поведінка дійсно лякають і змушують почуватися незатишно.

роберт де ниро джокер

Яким би безладним не видався фільм на поверхні, він набагато виразніший і похмуріший при глибокому зануренні. Тодд Філліпс хотів через яскравий і безладний грим Фенікса зобразити наскільки похмурі думки з’їдають його зсередини, в цьому йому допомогла Хільдура Гуднадоуттір, композитор яка написала музичний супровод фільму. Звичайно не обійшлося і без дизайну Марка Фрідберга і костюмів від Марка Бріджеса, вони зіграли дуже важливу роль в тому, щоб обстановка фільму нагадувала реальні 70-е або 80-е роки. Чим далі просувається сюжетна лінія «Джокера» і одні події змінюється іншим (деякі з них цілком передбачувані, а інші просто похмурі і нігілістичні), фільм все більше і більше проявляє тріумф духовного над метріальним.

В кінцевому підсумку, Джокер виглядає схожим на персонажа Скорсезе з «Таксиста», точно так же, як і сам фільм схожий на останній фільм Філліпса «Зброя та чуваки». Але «Джокера» відрізняє почуття самовпевненості, яке межує з самопародією і претензійністю, яких не було у «Зброя та чуваки». Не дивно, що фільм до сих пір залишається спірним; деякі бачать глибший сенс і цілі в історії персонажа, інші бачать в ньому звичайний фільм за коміксами, який намагається бути більш обґрунтованим і реалістичним, ніж інші фільми з Бетменом які вийшли перед ним. Але яка б думка у вас не склалося про фільм, він безперечно вартий того, щоб його подивитися.

Трейлер «Джокер»

28/02/2020